Македонија

ВИДЕО: Десет факти за Македонија, што можеби и вам не ви биле познати

ВИДЕО: Десет факти за Македонија, што можеби и вам не ви биле познати

На Јутјуб се појави видео снимка со десет факти за нашата земја што, ете, можеби и вие не сте ги знаеле.

Стефан Фул на Ју тјуб објавува видеа со интересни факти за другите земји, а овој пат тој говореше за Македонија.

Накратко ова се десетте факти што тој ги споменува.

  1. Од сите поранешни југословенски републики Македонија е единствена која се стекна со независност по мирен пат;
  2. Охридското езеро е најдлабоко и најстаро езеро во цела Европа;
  3. Мајка Тереза е родена во Скопје;
  4. Според НАСА опсерваторијата во Кокино е четврта по ред најстара опсерваторија во светот;
  5. Македонија има најмногу планини и планински врвови во светот;
  6. Во Македонија не се користат помали парични деноминации од 1 денар;
  7. Иако најголемиот број земји во светот ја признале земјата како Република Македонија, во ОН таа сеуште се води како ФИРОМ;
  8. Пештерата Пешна во Македонски брод, наликува на пештерата од филмот „Господар на прстените“;
  9. Најголемиот освојувач во светот познат како „Александар Велики“ или „Александар Македонски“ се вика така, затоа што бил роден на територијата на земјата што се вика Македонија;
  10. Опиумот што доаѓа од Македонија има најголем квалитет во светот.