Свет

ВИДЕО: Џиновски астероид лета кон Земјата

ВИДЕО: Џиновски астероид лета кон Земјата

Рускиот роботски телескоп детектираше џиновски атероид кој лета кон Земјата. Астериодот е еден од најголемите и најопасните карпи во вселената кои се движи во орбитата на земјата.

Последното искуство на човештвото со астероид пред речиси две години беше застрашувачко. Астероид кој се движеше со брзина од 19 километри во секунда експлодираше над небото во Русија, при што поголем број лица беа повредени.

Овој астероид е дури 20 пати поголем од оној кој експлодираше пред две години над руското небо. Метеорот во Челабинск беше со дијаметар од 19.8 метри, а новиот астероид кој патува кон Земјата има дијаметар од околу  370 метри.