четврток, 20 октомври 2016  |  Вести денес: 52

ВИДЕО: Еве зошто ни се збрчкуваат прстите во вода

prst

Последни вести

Се до 1935. година се сметало дека за збрчкувањето на кожата на прстите кога сме подолго во вода е одговорна осмозата и се сметало дека кожата се растегнува кога ќе се наводени.

Но, дополнителните експерименти откриле нешто неверојатно.

За брчкањето на кожата на прстите одговорен е централниот нервен систем.

Кога прстите се подолго време во вода нашиот мозок реагира, па кожата на прстите се збрчкува со цел да можеме со влажните раце да дофатиме нешто ако ни затреба.

Иако долго време се сметало дека ова е непотребна нус појава, брчкањето на прстите има своја еволуциски причина.

Најчитани вести