Магазин

ВИДЕО: Градот кој беше под вода 24 години

ВИДЕО: Градот кој беше под вода 24 години

Градот Вила Епекуен кој се наоѓа во Аргентина е основан во 1920 година, и е сместен на езерото Лаго Епекуен, кое е познато по големата соленост на водата.

Овој град се сметаше за едно од најубавите места за одмор се до 1985. година кога браната која го штитеше пукна и го поплави цел град.

Во Вила Епекуен живееле 1.500 жители, а годишно имало илјадници туристи.

На 10 ноември 1985. година, голема количина вода почнала да се слива од околните ридови што влијаело на нивото, а браните кои го штителе градот, не можеле да го издржат притисокот. Мештаните седеле на крововите од куќите во надеж дека водата ќе се повлече, но тоа не се случило и за неколку дена градот бил пототпен 10 метри под вода.

Водата почна да се повлекува во 2009. година, но Епекуен не е обновен. И денес претставува атракција и голем број туристи доаѓаат за да го видат.

Од 1.500 жители колку што имало во Епекуен, останал само осумдесет и двегодишниотПабло Новак бидејќи не сакал да го напушти своето родно место.