Магазин

ВИДЕО: Ќе ве шокира што направила оваа баба на 100 години!

ВИДЕО: Ќе ве шокира што направила оваа баба на 100 години!

Жана Калман е една од најдолговечните жени во светот, таа живеела до 122 години. Се родила во 1875, а умрела во 1997 година и целиот свој живот го поминала во градот Арло.

Жана на 90 години склучила еден навистина интересен  договор…

Калманова во 1965 година кога имала 90 години потпишала договор со нејзиниот адвокат според кој адвокатот се обврзал да и плаќа месечна рата, а тој после нејзината смрт да го добие нејзиниот стан бидејќи таа немала наследници.
Адвокатот тогаш имал 47 години. Меѓутоа она на што сигурно не сметал дека Калманова подолго ќе живее од него. Во 1997 адвокатот починал, а до таа година веќе и исплатил 180 000 долари или дупло од вредноста на нејзиниот стан.
После неговата смрт, неговата сопруга продолжила да ја исплаќа месечната издршка за Калманова.
Калманова изјавила дека за нејзиниот долг живот е одговорен начинот на исхрана.
Од секогаш била активна, велосипед престанала да вози кога навршила 100 години, а додава дека редовно користела и маслиново масло.