Свет

(Видео)Либија во хаос: Уништени сите авиони во Триполи , земјата немоќна пред насилството

(Видео)Либија во хаос: Уништени сите авиони во Триполи , земјата немоќна пред насилството

Либија би можела да побара меѓународна помоѓ откако скоро цела флота на авиони се уништени на аеродромот во Триполи.

Владата разгледува можности да ја повика меѓународната заедница да помогне во смирување на ситуацијата и воспостваување на мирот, навел портпаролот на владата, АХмед Ламини.

Ова се случи после смртоносните судири на аеродромот во Триполо во неделата, после коишто следеа ракетни напади вчера.

Десетина ракети биле испалени кон аеродромот, јавуваат локалкните медиуми, а некои извори говорат и дека авионите биле директноп погодени изгореле во пламенот.

Според извештајот на официјалните власти, најмалку седум луѓе се убиоени, а околу 90 отсто од авионите се уништени во најновиот бран на насилство.