понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 28

ВИДЕО: На Балканот пронајден најстариот накит на светот

nakittt_1

Последни вести

Најновото научно истражување покажало дека неандерталците уште пред 150.000 години изработувале накит од канџи на орел, дури 80.000 години пред појавата на Хомо сапиенс.

Според експертите ова откритие потврдува дека неандерталците не биле толку примитивен и суров вид како што се мисли денес, туку тип на човек способен за внимателно планирање, кој имал способност да ја препознае симболичната убавина на орнаментот.

-Хомо сапиенс не е единствениот вид кому му е блиска употребата на симболи. Покрај повеќето предрасуди и дискриминации против неандерталците, поголемиот дел од минатогодишните истражувања покажале дека овој тип праисториски човек не бил толку примитивен. Колку повеќе дознаваме за нив, толку повеќе сме свесни за нивната софистицираност, изјави Дејвид Фрајер, професор по антропологија на Универзитетот во Канзас.

Експертите веруваат дека канџите меѓусебно биле поврзани со жица или со конец на што укажуваат обработените површини настанати со зачестено меѓусебно триење, како и трагите на физичката обработка.

Праисториркиот накит бил пронајден во близина на градот Крапина во Хрватска.

-Не знаеме како дошле до канџите затоа што во тие предели немало многу орли. Фаќањето на овие птици би барало големо планирање и креативност. Ова е навистина фасцинантно откритие, заклучил Фрајер.

Најчитани вести