петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 28

ФОТО+ВИДЕО: Некогаш гламурозно летувалиште, а денес град на духови

Идиличното предградие на градот Фамагуста во Кипар, Вароша во минатото беше гламурозна дестинација за одмор која ги привлекуваше богатите и славните, од Елизабет Тејлор до Брижит Бардо.

famagusta-naslovna

Поврзани вести

Идиличното предградие на градот Фамагуста во Кипар, Вароша во минатото беше гламурозна дестинација за одмор која ги привлекуваше богатите и славните, од Елизабет Тејлор до Брижит Бардо.

Но по пучот врз Кипар од 1974-тата година, градот беше окупиран од турската војска што го држи до денес.

Некогаш гламурозно летувалиште, а денес град на духови

Некогаш гламурозно летувалиште, а денес град на духови

Заедно со туристите пред пучот, локалното население кое броеше околу 40.000 жители уживаше во животот богат со култура, уметност музика и театар која била една од најдобрите на островот. Со оглед на тоа што го поседува најдлабокот пристаниште на островот во Фрамагуста завршувале околу 80 отсто од извозот на Кипар.

Некогаш гламурозно летувалиште, а денес град на духови

Некогаш гламурозно летувалиште, а денес град на духови

Модерното предградие…

Најчитани вести