Македонија,Крими хроника

ВИДЕО од апсењето на гостиварските полицајци

ВИДЕО од апсењето на гостиварските полицајци

Во рамки на продолжувањето на оперативната акција “Чекан“, МВР поднесе кривична пријава против Р.Б.(39) од Гостивар, вработен како полицаец во гостиварската полиција и Ш.Д.(41) исто така од Гостивар, вработен како Командир, поради сомнение дека извршиле “изнуда“ и “лихварство“, кривични дела што беа извршени од страна на 19 лица за кои во претходната фаза од акцијата “Чекан“ беше поднесена кривична пријава.

Двајцата се товарат дека во својство на службени лица со цел стекнување на противправна имотна корист ја потпомагале криминалната група на начин што не преземале службени дејствија кои се должни да ги преземаат, односно знаеле за кривичните дела и не преземале дејствија со цел откривање и докажување на истите, или пак вршеле службени дејствија кои не смеат да ги извршуваат.

Р.Б. како член на криминалната група во периодот од 01 јуни 2014 година до 10.12.2014 година, со злоупотреба на службената положба и овластување на претходно пријавените лица им овозможил непречено да ги вршат кривичните дела „лихварство“ и „изнуда“ и на тој начин противправно да се стекнуваат со имотна корист. За целиот овој период тој не презел никакви службени дејствија кои мора да ги презема, па дури и активно учествувал во вршење на овие кривични на начин што давал податоци за оштетените кои се однесуваат на нивната имотна состојба, нивната местоположба.

Ш.Д. во период од 10.01.2009 година до 26.01.2012 година како член на криминалната група, со искористување на својата службена положба во најмалку четири наврати на претходно пријавените им овозможил непречено да вршат кривични дела кои се гонат по службена должност и на тој начин да се стекнат со противправна имотна корист. Истиот кривичните дела ги извршил на начин што пријавите (што најчесто биле за физички напад, како дејствија извршувани во рамки на кривичните дела „лихварство“ и „изнуда“)  кои полицајците ги изготвувале и му ги доставувале на понатамошно постапување против пријавените, воопшто не ги процесуирал ниту ја известувал Надворешната канцеларија за Криминалистички работи Гостивар. Ш.Д. ова го правел согласно договорот и улогата која ја имал во криминалната група, со цел прикривање на докази, како и спречување на откривање и докажување на кривичните дела „злосторничко здружување“, „лихварство“ и „изнуда“.

Пријавените се уапсени и одредена им е мерка притвор во времетраење од 30 дена.