Свет

Видео од погребот на Никола Тесла

Видео од погребот на Никола Тесла

Најголемиот научник Никола Тесла, кој почина на 7. јануари 1943 во Америка последните денови од својот живот бил сам, а најмногу се дружел со гулабите.

На денешен ден пред 70 години пронајдено е беживотното тело на Никола Тесла.

Ова е една од последните фотографии од научникот.

Слаб, изнемоштен, уморен од негативните луѓе кои го кочеле.

На неговиот погреб по негова желба свирела ,,Тамо Далеко“, а неговиот ковчег бил прекриен со Југословенско и Американско знаме.

Богослужба е вршена во српската катедрална црква Св Јован Богослов во Менхетн еве го видеото од неговиот погреб.

Не жалам што ми крадеа идеи, но што немаа свои

Извор: MKnews.mk