сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 44

ВИДЕО: Ова не е жолта боја – цел живот сме во заблуда!

zolta

Последни вести

Пред расправата за фустанот која со месеци се водеше на Интернет изнесено е мислењето дека жолтата боја всушност не е жолта.

Според овие тврдења, не гледате во боја за која мозокот тврди дека ја гледате, бидејќи тој орган е мрзелив и испраќа друга информација.

Така што кога ќе видите лимон или жолта боја на вашиот монитор, не постои буквално ниту пиксел жолта боја на вашиот екран. Компјутерот користи начин на кој нашите мозоци се „програмирани“ да не измамат да гледаме жолта боја. Тие, всушност нас ни покажуваат иста количина на црвена и зелена боја, па нашиот мозок тоа го чита како жолта.

Се работи за ставот дека светлоста ја менува нашата перцепција кон светот.

Погледнете…

 

Најчитани вести