Свет

Видео: Регрутација на момчиња за ИД

Видео: Регрутација на момчиња за ИД

Врз основа на видео запис од регрутација во 2013 година во Ламкемба група млади муслимани од Сиднеј е обвинета за индоктринација на малолетни деца.

Снимката е објавена на телевизија „Севен Нетворк“, а на неа се гледаат четири момчиња на возраст од 13 години, како веат знаме на Исламска држава и извикуваат дека никој не е премлад за да стане војник на калифатот.

Момчињата го повикуваат американскиот претседател, Барак Обама да „оди по ѓаволите“ и велат дека ја сакаат главата на сирискиот претседател Башар ал Асад.