Балкан

ВИДЕО: Река од кал носи се пред себе во Србија!

ВИДЕО: Река од кал носи се пред себе во Србија!

Река од кал носеше се пред себе во селото Текија, кое е најтешко погодено од поплавите кои го зафатија источниот дел од Србија.

Две третини од селото се покриени со кал. Во некои куќи калта стигнала до вториот кат. Штетите се огромни.

kal1

Селото се наоѓа на околу 25 километри од градот Кладово и е откинато од светот како резултат на активирање на земјиштето. Таква природна катастрофа локалните жители не паметат. Последиците се гледаат на секој чекор. Водата однела мостови, искоренати се и дрвја. Во селото нема вода, струја, не работат мобилните телефони.

Тешка е ситуацијата и во селата Болетин и Орешковица.