понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

ВИДЕО: Три сонца над Монголија

sonce-300x156

Последни вести

Граѓаните во Монголија денеска присуствуваа на несекојдневен спектакл – на небото блеснаа три сонца.

Станува збор за феномен добро познат на метеоролозите, оптичка појава наречена „лажно сонце“, кога две светли точки се гледаат од двете страни на сонцето на иста висина над хоризонтот. Набљудувачот тогаш има впечаток дека гледа две или три сонца. Оваа појава настанува кога зраците од сонцето се рефлектираат низ ледениот воздух, така што настанува илузија како да постојат три сонца.

Најчитани вести