Свет

ВИДЕО: Во Чиле се активираше вулканот Калбуко

ВИДЕО: Во Чиле се активираше вулканот Калбуко

Вчера во јужниот дел на Чиле се активираше вулканот Калбуко, при тоа исфрлајќи пепел и столбови чад во височина од два километри, објавија чилеанските медиуми.

Поради настанатата ситуација, властите прогласија тревога во опасната зона и наредија евакуација на населението во радиус од околу десет километри околу вулканот.

Најзагрозен е пристанишниот град Пуерто Монт.