Балкан

(ВИДЕО) Загрозена хидроцентралата „Ѓердап два“, Kладово одсечен од светот

(ВИДЕО) Загрозена хидроцентралата „Ѓердап два“, Kладово одсечен од светот

Поради обилните врнежи и голем број на одрони на камења и кал во Источна Србија, непроодни се сите патни правци кои водат кон Кладово. Водата се провлекла и во помошниот дел на Хидроелектраната „Ѓердап два“ и со тоа ја загрози нејзината работа.

Честите дождови во голема мера го отежнуваат целиор сообраќајот, а на одредени делови и сообраќајот е во прекин.

Горската служба за спасување на Србија, соопшти дека нејзините екипи учевствуваат во пружање помош и во евакуирање на населението во загрозените подрачја.

Освен Кладово, загрозени се Неготин и Мајданпек.

Водата продрела во помошниот дел на Хидроелектраната „Ѓердап Два“ и со тоа се загрозни нејзината работа.

До сега се евакуирани 370 лица од подрачјето на општина Кладово, меѓу нив и мајка со едномесечно бебе.

Една жена загинала во поплавите кај Текија, а Кладово од понеделникот е изолиран бидејќи се срушени два моста на патот за Неготин, а оштетена е и Ѓердапската магистрала кај Текија.