Свет

ВИДЕО: Земјината површина се поместила 23 сантиметри по земјотресот во Италија

ВИДЕО: Земјината површина се поместила 23 сантиметри по земјотресот во Италија

Сателитите “Сентинел” на Европската вселенска агенција го мапираа  движењето на земјината површина за време на земјотресот во Италија.

Податоците покажаа разместување од 23 сантиметри, додека 20 километарската пукнатина се движела на Апенините ноќе во средата минатата недела.

Исто така, научниците ќе ги користат информациите за да разберат што подобро што го предизвика земјотресот со интензитет од 6,2, и зеде над 300 жртви.