Македонија

Викендов ќе се одржи 43. Галичка свадба

Викендов ќе се одржи 43. Галичка свадба

Во Галичник викендов ќе се одржува 43-тата Галичка свадба, на која годинашни младенци се Сан­дра Станковиќ и Александар Ристески. Тие утре ќе се венчаат во црквата „Свети Петар и Павле“ откако ќе ги поминат сите обичаи на свадбата која во Галичник има вековна традиција.

sandra-aleksandar-galicka-svadba-640x427

И годинава се очекуваат илјадници посетители од Македонија и од странство кои ќе имаат можност да видат 30-ина оригинални свадбени обичаи што почнуваат во сабота попладне и продолжуваат во недела, проследени со народни носии, песни и ора и со звуците на зурли и тапани.

Галичката свадба опстојува токму поради својата автентичност и неповторливост. Во минатото се правеле масовни свадби, секогаш околу Петровден (12 јули) кога печалбарите од ова мијачко село  доаѓале во родниот крај.