Македонија

Викендов Преспа ја посетиле 10.000 туристи

Викендов Преспа ја посетиле 10.000 туристи

Во текот на изминатиов продолжен викенд Преспа ја посетиле околу 10 илјади туристи.

Плажите од Претор до Долно Дупени и од Отешево до Стење биле преполни.

Причини за одличната посетеност според тур-операторите се средените плажи, ниските цени, културното лето, но и вложувањата на новите концесионери во Претор и Kрани.

Сепак сметаат дека на Преспа ѝ недостигаат сместувачки капацитети иако нив, во мала мера, ги заменуваат објектите од алтернативниот туризам, кои секоја година привлекуваат повеќе гости, особено странски туристи.