Свет

Нов вирус: Ги краде вашите банкарски податоци и ви ја празни сметката

Нов вирус: Ги краде вашите банкарски податоци и ви ја празни сметката

Нов вирус ги напаѓа компјутерите во Обединетото кралство. Вирусот ги краде вашите банкарски податоци и ви ја празни сметката.

Над 20 милиони фунти може да бидат украдени од сметките во Британските банки со помош на новиот супер вирус што го користат хакерите, пишува британски „Сан“.

Малверот, наречен Дридекс се крие во сосема вообичаени и меил како на Ајтјунс, кои може да ги инфицираат уредите штом бидат отворени.

Банкарските детали потоа се земени и им се доставуваат на измамниците, предупредува Националната Агенција за криминал, минатата ноќ.

Илјадници компјутери во Обединетото кралство веќе се погодени од малверот. Досега едно лице е уапсено поради измамата што циркулира во последните неколку недели и предизвика загуба на неколку десетици милиони.

Компјутерите биле заразени со вирусот откако нивните корисници примиле и отвориле документи што наликуваат на обични имеил пораки.