вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 3

Вирусот зика се прошири во Африка

Вирусот зика кој предизвикува микроцефилија кај новороденчињата и привремена парализа кај возрасните, се прошири низ целиот африкански континент, потврдија СЗО.

zika

Последни вести

– Најновите податоци од Зеленортските острови се загрижувачки. Бројот на заболени е доказ дека епидемијата се проширила и надвор од јужна Африка, на целиот африкански контитент, изјави директорката на африканската канцеларија на СЗО Мадшидисо Ребека Моети.

Таа нагласи дека оваа информација треба да им помогне на африканските земји да се подготват за зголемениот ризик од заболувањето со цел да спречат зголемување на бројот на комарци кои го пренесуваат вирусот, да подготват лаборатории за рана дијагноза и заштита при сексуални односи, пренесува Танјуг.

Моети апелираше, со цел спречување на понатамошното ширење на вирусот, да не се патува во Африка.

Најчитани вести