Сите - Македонија

Висока делегација на АРМ ја посети Општина Прилеп

ANSA/LUCA ZENNARO

Командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригадниот генерал Зоран Милески, со клучниот персонал од командата реализираше дводневно командантско извидување во зоната на одговорност која го опфаќа југо-западниот дел од просторот на Република Македонија. Во состав на таа посета тие ја посетија и Општина Прилеп каде се сретнаа со претставници на локалната самоуправа.

Припадниците на АРМ освен локалната самоуправа во Прилеп посетија и повеќе други места и знаменитости во Општината. Едно од нив е и Паркот на Револуцијата каде почиваат коските на над 600 борци кои го дадоа својот живот за слободна и независна Македонија борејќи се против фашистичкиот окупатор. Инаку АРМ и Општина Прилеп во изминатиов период имаат одлична соработка која се состои во заедничко учество на повеќе настани, хуманитарни активности и помагање на населението при елементарни непогоди, како последните поплави кои го зафатија овој регион.

Како што истакнаа од АРМ целта на оваа нивна дводневна активност била извидување на воено-географските карактеристики на просторот на југо-западниот дел од Република Македонија, согледување и проучување на земјиштето и капацитетите на Армијата на Република Македонија, како и продолжување и продлабочување на соработката на Армијата на Република Македонија со останатите институции во земјата.

За време на извидувањето, освен во Прилеп, била опфатена посета и на дел од стратегиските воени објекти на АРМ и во други општини кои гравитираат во овој регион, а биле посетени и повеќе културно-историски и верски обележја.