четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 8

Висока француска делегација во посета на Охрид

bakracheskiii_1

Последни вести

Во чест на посетата на Државниот секретар за поранешни борци и историски настани од  Министерството за одбрана на  Рeпублика Франција, Жан – Марк Тодешини, а на покана на француската амбасадорка во Република Македонија, Лоренс Оер,  градоначалникот Никола Бакрачески  заедно со министерот за Одбрана Зоран Јолевски, присуствуваше на свечена вечера, што синоќа се организираше во Охрид.

Почесниот гостин од Франција, Жан – Марк Тодешини заедно со неговиот домаќин Министерот Јолевски  утре наутро пред заминување од Охрид  ќе ја посетат црквата Св. Богородица – Перивлепта и Галеријата на икони.

bakracheskiii_2

Дводневниот  престој  на Тодешини во Република Македонија е дел од неговата посета на земјите од регионот, Грција, Србија и Романија.

Целта на посетата е отпочнување на комеморациите за Источниот фронт како дел од одбележувањето  на сто годишнината  од Првата Светска Војна, каде речиси 70. 000  француски  војници  ги загубиле своите животи.

Најчитани вести