Македонија

Високи штикли и црни чорапи, голи рамења, сукњи

Високи штикли и црни чорапи, голи рамења, сукњи

Чевли од кои сегледаат прстите, шарени фустни голи рамена, тесни панталони или здолништа над колената – ова се парчињата облека во кои на седниците можат да се видат дел од пратеничките во Собранието, пишува Вечер.

2

Етичкиот кодекс кој беше задача за новиот парламентарен состав засега е заглавен во собраниските архиви. Правилото беше дел од мартовскиот договор меѓу политичките партии, но со оглед на бојкотот на опозицијата, очигледно засега е на стенд – бај. Со етичкиот кодекс се очекуваше народните избраници повеќе да внимаваат на своето однесување и на изгледот, но и да се надминат дневно политичките случувања во законодавниот дом. И додека се чека на неговото донесување, во Собранието не изостануваат инцидентите меѓу пратениците. Сведоци сме дека ретко се почитува и собранискиот дрес код, одобено во лето, кога пратеничките малку внимаваат на гардеробата и на чевлите, пишува Вечер.

3

 

4

Целиот текст можете да го прочитате овде.