сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 2

Високиот комесаријат за бегалци тврди дека Грција депортирала бегалци

133045682

Последни вести

На првиот ден од примената на договорот меѓу Турција и ЕУ, Грција веројатно депортирала бегалци, кои побарале азил, бидејќи не им била дадена можност да ги поднесат молбите поради административниот хаос на островот Хиос, сметаат од Високиот комесаријат на ОН за бегалци, објави грчкото издание Њуз.ин.

Повикувајќи се на претставник на Високиот комесаријат, британскиот весник „Гардијан“ пишува дека полицијата „заборавила“ да обработи барања на 13 бегалци, од вкупно 202, кои побарале азил, кои биле вратени обратно во Турција вчера.

Во врска со тоа се потсетува дека ЕУ утврдила дека нема автоматски депортации на оние кои побарале азил и секоја молба за азил да биде разгледувана поодделно.

Најчитани вести