Вистинско гурманско доживување: Увијач ала Пекабеско

Вкусен увијач, збогатен со разновидни состојки. Вистинско зимско јадење и гурманско доживување

Потребно е:

500 грама пилешки стек или свинско филе

150 грама Пекабеско шунка

150 грама Ирко кашкавал на Пекабеско

Тенко сечена Пекабеско сланина

Сол, црн бибер и други зачини по вкус

Сенф по вкус

Подготовка:

  • Пилешкиот стек или свинското филе се чукаат и се зачинуваат по вкус. Се остава 10 минути па потоа на секое парче месо се додава по 1 парче Ирко кашкавал и ситно сецканата Пекабеско шунка. Потоа секој увијач се витка во ролна и се обвиткува со парче сланина од Пекабеско.
  • Со помош на чепкалки или готварски конец се врзуваат краевите.
  • Увијачите се пржат се додека не поруменат.
  • Се послужуваат со тартар сос, компири или гарнир од замрзнат зеленчук на Пекебеско.

На здравје!