четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 58

Владата ги усвои законските измени за азил

MIGRANTI4

Поврзани вести

Според предложените измени во Законот за азил секој мигрант што ќе ја помине границата ќе добие потврда дека во земјава може да остане најмногу 72 часа, по што ќе мора да ја напушти Македонија или да побара азил.

Законските измени синоќа беа усвоени од страна на Владата, а по итна постапка ќе одат на расправа во Собранието на Република Македонија.

Владата донесе одлука да се формира работна група од министрите за надворешни работи, за здравство, за полиција, локална самоуправа и социјала која ќе ги следи состојбите со мигрантите и ќе презема мерки и чекори во согласност со своите надлежности.

Според се уште важечките законски одредби мигрантите не смеат да се возат во јавен превоз. Досега на пругите во Македонија загинаа 27 лица.

Вчера во Скопје, пред прифатниот центар Гази Баба се одржаа протести во кои граѓански организации побараа подобри услови за мигрантите сместени во Центарот за азил.

Најчитани вести