петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 64

Владата нуди поволни кредити за вработување за малите фирми

Преку огласот кој е отворен уште утре Владата нуди 3 илјади евра за вработување лице над 29 години и 4 илјади евра за невработени до 29 годишна возраст. Секое претпријатие може да аплицира за најмногу 3 работни места со што вкупната кредитна поддршка достигнува до 9 односно 12.000 евра.

vladaaaaa.gif-500

Последни вести

Микро и малите компании имаат уште еден ден да ја искористат можноста за вработувања со поволен кредит од Владата.

Преку огласот кој е отворен уште утре Владата нуди 3 илјади евра за вработување лице над 29 години и 4 илјади евра за невработени до 29 годишна возраст. Секое претпријатие може да аплицира за најмногу 3 работни места со што вкупната кредитна поддршка достигнува до 9 односно 12.000 евра.

Кредитот е со рок на враќање од 2 години, со грејс период од една година и со 1% камата. Компаниите треба да функционираат најмалку една година, да имаат најмалку еден вработен и да не го намалиле бројот на вработени во последните 6 месеци.

-Позитивна работа е тоа што тука при една од овие мерки доаѓа до комбинација на два проекти кои што ги спроведува Владата на Р.Македонија, а тоа е доколку некое микро или мало претпријатие се кадидира за да добие кредитни средтсва за отварање на нови работни места каде што ќе вработи лица кои што се под 29 години, ги исполни условите и се здобие со можноста да добие до 12.000 евра за отворање на 3 нови работни места за млади лица под 29 години, за истите тие лица кои што ќе ги вработи ќе биде ослободен работодавачот од плаќање на социјалните придонеси во рок од 12 месеци од работниот ангажман, истакна владиниот порпарол Александар Ѓорѓиев.

Од Владата велат дека аплицирањето е едноставно, со поднесување на пријава на формулар во Агенцијата за вработување, а дополнителни документи може да се обезбедат подоцна.

Кредитот може да се искористи за вработување на конкретно лице со услов тоа најмалку еден ден да е пријавено како невработено или од агенцијата да се побара список на кандидати согласно потребите на работното место.

Најчитани вести