вторник, 22 август 2017  |  Вести денес: 26

Властите бараат 23 кинески градови да прогласат „црвено ниво на опасност“

Кинеското Министерство за заштита на животната средина побара од 23 градови во северниот дел од земјата, меѓу кои и Пекинг, да прогласат „црвено ниво на опасност“, што е највисок степен на еколошка закана, поради големото загадување на воздухот од почетокот на есента.

воздух

Поврзани вести

Во девет градови на локалните власти им беше укажано да прогласат пониско, портокалово ниво на опасност.

„Црвено ниво на опасност“ се прогласува во кинеските градови доколку количеството на тврдите честици во воздухот ја надмине 12 или повеќе пати дозволената граница.

Најчитани вести