Македонија

ВМРО- ДПМНЕ го слави 26-иот роденден

ВМРО- ДПМНЕ го слави 26-иот роденден

„Идеја и дело- посилни од сè” е слоганот со кој ќе се одбележи 26 роденден на владејачката партија денеска пред Музејот на ВМРО со почеток од 20 часот.

Партијата е идеолошки наследник на првобитната ВМРО-Внатрешната Македонско Револуционерна Организација, создадена во 1893 година.

По формирањето, ВМРО-ДПМНЕ беше првата партија која официјално се изјасни за самостојна македонска држава.