Македонија

ВМРО-ДПМНЕ на граѓаните на Македонија им го честита празникот Св. Климент Охридск

ВМРО-ДПМНЕ на граѓаните на Македонија им го честита празникот Св. Климент Охридск

ВМРО-ДПМНЕ на граѓаните на Република Македонија им го честита празникот Св. Климент Охридски.

– Делото на светиот Климент Охридски е рамно на делото на неговите учители светите Кирил и Методиј и е продолжение на нивнота духовна и хумана дејност за описменување на народот. Климент Охридски е создавачот на кирилското писмо и основачот на Охридската книжевна школа. Тој пред повеќе од еден милениум ги постави темелите на словенската писменост во Европа. Ние сме особено горди на фактот што просветлувањето на сите словенски народи своите има корени ги има токму од тука од Македонија, стои во партиската честитка.

Делото на светиот Климент Охридски, како што се додава, има огромен придонес во мозаикот на светката цивилизација и културна ризница и неговото значење е вонвременско и благородно.

– Ликот и делото на Свети Климент Охридски е силно врежано во македонската историја и паметење. Неговото апостолско дело и мисија за описменување имаше за цел да се спротивстави на однародувањето и асимилацијата и како такво е должно за почит, но и поука за сите генерации дека чувањето на културната, јазичната и националната посебност како исконска должност и аманет, наведува ВМРО-ДПМНЕ.