Македонија

ВМРО-ДПМНЕ со честитка до сите граѓани по повод 24-ти Мај

ВМРО-ДПМНЕ на сите граѓани на Република Македонија им го честита 24 Мај – Денот на сесловенските просветители и учители, светите браќа Кирил и Методиј.

– Денес Македонија го чествува празникот на сесловенските просветители браќата Кирил и Методиј, кои со своето дело се втемелија во великаните на европската и светската цивилизација.
Нивното дело е сеуште живо и остави вечен белег во културата, традицијата и посебноста на сите словенски народи. Нивната света мисија за просветувањето и продуховување на словенските народи во Европа, е само показател за силниот човечки дух и исконскиот порив да се зачува јазичната, културната и идентитетската посебност, се вели во партиската честитка.

Мисијата, како што е наведено, која тие ја започнаа во Македонија се прошири и ја осветли половина Европа и остави неизбришливи траги во светската културна ризница.

– Тоа не прави особено горди и е потврда на нашето европско минато, сегашност, но и иднина. Светлиот пример на сесловенските просветители истовремено е и аманет да продолжиме на патот за обезбедување подобро образование и научна работа, бидејќи тоа е полето на кое ние можеме да се натпреваруваме рамо до рамо со нациите во Европа и светот, стои во честитката на ВМРО – ДПМНЕ.