Македонија

Во април пониски температури од просечните

Во април пониски температури од просечните

Во април годинава се измерени пониски температури од просечните за еден степен, а врнежите на некои места се пониски, а на делови се натпросечните. Најмногу дожд наврнало на 6 април од 9 мм во Струмица до 78 мм во Маврово, објави МИА.

Информациите од Управата за хидрометеоролошки работи покажуваат дека средно месечните температури на воздухот во април се движеа од 5,2 до 7,2 степени во Маврово и Берово, до 12,9 и 14,1 во Демир Капија и Гевгелија. Во Крива Паланка се измерени 8,3 степени, во Охрид 9,6 степени, во Прилеп 10,3, во Битола 10,8 степени, Штип 11,7, во Скопје 11,9 и во Струмица 12,4 степени.

Најголеми количини наврнат воден талог е измерен во Маврово 145 мм, а најмалку во Штип 17 мм.

Мерењата покажуваат врнежи од 20 мм во Гевгелија, 24 во Берово, 33 во Скопје, 38 во Битола и Крива Паланка, 43 во Прилеп и 54 во Охрид.

Значително помалку врнежи од просечните се измерени во Штип, Струмица, Гевгелија и Берово, а во Маврово се надпросечните.