четврток, 23 март 2017  |  Вести денес: 0

Во Белгија се вратиле 117 џихадисти од Сирија

Вкупно 451 белгиски граѓанин “заминал или имале намера да заминат во даден момент“ за да бидат дел од ИД, прецизира Јамбон.

dzihadistiterorirsti-650x39620

Последни вести

Белгискиот министер за внатрешни работи Јан Јамбон објави пред парламентот дека во државата се вратиле 117 џихадисти кои се бореле во редовите на Исламска држава во Сирија, јави БТА цитирајќи локални медиуми.

Вкупно 451 белгиски граѓанин “заминал или имале намера да заминат во даден момент“ за да бидат дел од ИД, прецизира Јамбон.

Тој додаде дека од вкупниот број, 59 не успеале да заминат од Белгија. Податоците покажуваат дека половината белгиски џихадисти се од Брисел, од квартовите Моленбек, Скарбек и Вилворд.

Најчитани вести