Свет

Во Бразил формирана нова Влада

Во Бразил формирана нова Влада

Церемонијата на стапување на должност се одржат во официјалната резиденција на претседателот, палатата Планалто во главниот град Бразилија.

Во првото обраќање пред Бразилците како претседател Темер изјави дека негов приоритет ќе биде заживувањето на бразилската економија.

Досегашниот заменик-претседател ја презеде претседателската функција вчера, откако Сенатот гласаше за отстранување од функцијата на Дилма Русеф во рамки на процедурата за импичмент.

Темер повика кабинетот составен од него да се претвори во Влада за национален спас, како и земјата да се обедини.

– Имаме итна потреба да ги надминеме поделбите во општеството и да ја обединиме земјата. Итно ни е потребна влада на национален спас, посочи тој.

– Целосно сум уверен дека треба да ја вратиме довербата кон Бразил и да привлечеме инвестиции и да создадеме работни места, нагласи 75-годишниот Темер.