Балкан

Во четврток донаторски состанок во Белград

Во четврток донаторски состанок во Белград

Во Белград во четврток ќе се одржи состанок за меѓународните донатори на кој ќе се собираат пари за санирање на катастрофалните последици од поплавата. Предвидено е пред присутните да се обрати српскиот премиер, Александар Вучиќ.

Како што соопштуваат од Владата на Србија, премиерот присутните ќе ги информира за размерите кои ги опфатиле поплавите, како и ќе се разгледа начинот на кој може да се помогне во санирање на штетите.

На состанокот ќе се разгледуваат и следните чекори кои треба да ги преземат Владата и меѓународните донатори за што поефикасно координирање и санирање на штетите.

На донаторскиот состанок ќе учествуваат претставници на 27 амбасади од Европа, САД, Азија, кои се акредитирани во Србија, како и делгации на Европската Унија, Советот на Европа, Европската банка за обнова и развој, Европската инвестициона банка, Светската банка, Обединетите Нации, Германската развојна банка.