понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 22

Во ДПМ трибина за литературата за деца

knigi

Последни вести

„Актуелните аспекти на литературата за деца“ е насловот на трибината што утре во 12 часот ќе се одржи во Друштвото на писателите на Македонија.

Воведни излагања на трибината ќе имаат д-р Атанас Николовски, д-р Јелица Николовска, Стојан Тарапуза и Трајче Кацаров, а во работата на овој собир ќе учествуваат и наставници по македонски јазик, претставници на издавачкиte куќи и списанија, писатели за деца и читатели.

Трибината се одржува во рамките на кампањата на Друштвото на писателите на Македонија за поддршка на литературата за деца за која интересот е се помал.

ДПМ оценува дека ваквата неповолна ситуација зависи од повеќе фактори, меѓу кои од издавачите, списанијата, библиотеките, но и од самите автори, со оглед на фактот дека има се помалку писатели од поновите генерации кои се јавуваат со дела во оваа област.

Најчитани вести