Свет

Во ЕУ годинава влегле околу 630.000 илегални мигранти

Во ЕУ годинава влегле околу 630.000 илегални мигранти

Околу 630.000 мигранти илегално влегле во Европа од почетокот на годината, изјави директорот на Агенцијата за контрола на надворешните граници на ЕУ – Фронтекс, Фабрис Лезери во интервју за француски медиуми.

– Регистрирани се околу 630.000 илегални минувачи на границата до крајот на минатиот месец, истакна Лезери, потврдувајќи дека Фронтекс планира да ангажира „60 авиони за враќање на илегалните мигранти “ оваа година, во споредба со 39-те летала минатата година.

Фронтекс минатиот месец соопшти дека во текот на цела 2014 година е забележан влез на 280.000 мигранти.