Свет

Во Франција прогласена тридневна жалост

Во Франција прогласена тридневна жалост

Премиерот на Франција Мануел Валс најави дека во Франција ќе биде прогласена тридневна жалост, која ќе почне од сабота.

Тероризмот е закана што ја притиска Франција. Се соочуваме со војна што тероризмот ја отпочна против нас. Целта на терористите е да предизвикаат страв и паника, рече Валс во неговото обраќање во Париз пред да се упати кон Ница, пренесува „Гардијан“.

Во продолжение францускиот премиер, според преводот на Би Би Си додаде:

Времињата се променија и ние треба да научиме да живееме со тероризмот. Треба да покажеме солидарност и колективна смиреност. Франција е погодена во срцето на 14-ти јули, нашиот национален празник. Тие сакаат да го нападнат единството на француската нација. Единствен чесен одговор е ако Франција остане лојална на духот  на 14-ти јули и на неговите вредности.

Како што нагласи, во моментов за истрагата е задолжен јавниот обвинител во Париз.