Свет

Во Германија исчезнале речиси 6.000 малолетни бегалци

Во Германија исчезнале речиси 6.000 малолетни бегалци

Според медиумската кропорација, како што јави дописникот на МИА од Берлин, информациите за исчезнати малолетни бегалци се добиени од извори во германскиот Парламент.

Во февруари Министерството за семејни работи одговрајќи на прашања на медиумите објави дека нема причина да се верува во исчезнувањето на илјадници деца бегалци.

Меѓу 1,1 милион бегалци кои што минатата година дојдоа во Германија се верува дека има најмалку 20.000 деца, кои во Европа дошле без придружба на своите родители или блиски роднини.

Германското Министерство за внатрешни работи нема информации зошто и како се случиле толку голем број исчезнувања на деца бегалци.

Според претставникот на партијата Зелени, Луис Амцберг, Федералната влада предводена од канцеларката Ангела Меркел не одговорила на проблемот соодветно, затоа што не ги зела сериозно предвид „опасностите од присилна проституција и искористување“ со кои се соочуваат малолетните бегалци.