четврток, 29 јуни 2017  |  Вести денес: 33

Во Гевгелија референдум дали да се отвори рудник на Кожуф

Советот донесе одлука по пат на референдум граѓаните на општина Гевгелија да го кажат последниот збор.

rudnik

Последни вести

Во рок од 40 дена општина Гевгелија ќе распише референдум на кој граѓаните ќе се изјаснат дали се за или против отворањето рудници за металични минерални суровини на планината Кожуф, во близина на селото Конско, одлучи на денешната седница општинскиот Совет.

Ваквата одлука произлезе од можноста за покренување постапка за добивање концесија за отворање рудници од отворен тип за експлоатација на металични минерални суровини од страна на две македонски фирми, сопственост на една канадска компанија која на две локации во близина на Конско веќе врши детални геолошки истражувања за ископување на злато преку постапка наречена лужење.

Советот на општина Гевгелија изгради негативен став и оцени дека на планината Кожуф нема никакви услови за експлоатација на злато, без разлика на резултатите од истражувањето пред се поради фактот дека територијата на општина Гевгелија важи за еко-регион во кој се произведува здрава храна, а наскоро токму во тој регион треба да се гради и капиталниот проект Конска брана.

Поради ова, Советот донесе одлука по пат на референдум граѓаните на општина Гевгелија да го кажат последниот збор.

Најчитани вести