понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 28

Во Грција се намалува невработеноста

plati grcija

Последни вести

Стапката на невработеност во Грција во август оваа година опадна на 25,9 проценти од јулските ревидирани 26,1 отсто, соопшти грчката агенцијата за статистика. Вкупно 1,242 милиони лица биле невработенеи во текот на месец август.

Ова е досега најниска стапката на невработеност откако Грција беше погодена од економската криза, при што невработеноста достигна до 28 проценти во септември 2013 година.

Невработеноста кај младите меѓу 15 и 24 години останува висока, но сепак е намалена на 49,3 од 58,6-те проценти во истиот период минатата година. Невработеноста меѓу луѓето на старосна граница од 25 до 34 години била 32,7 проценти.

Грција е во рецесија во последниве шест години по спроведувањето на строгите мерки за штедење по барање на меѓународните кредитори, во замена за исплата на средства за спас на државата.

Најчитани вести