среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 47

Во Грција живеат повеќе од половина милион мигранти

Над половина милион мигранти живеат во Грција, соопшти Грчкиот форум за мигранти по повод Светскиот ден на мигрантите - 18 декември.

мигранти

Поврзани вести

Според податоците на организацијата, во Грција живеат 577.000 луѓе од 150 држави.

Најголем број мигранти се од Албанија – 401.402 лица, потоа следуваат Украинци – 19.850, Грузијци – 19.196, Пакистанци – 16.964 и Руси – 15.207.

Само 18.500 од мигрантите имаат документи за продолжен престој.

Грчкиот форум за мигранти наведува дека околу 131.000 од мигрантите се малолетни, а голем број од нив се второ поколение мигранти и кога ќе бидат полнолетни ќе можат да добијат грчко државјанство. Организацијата посочува дека добивањето на грчко државјанство е оптоварено од бирократските процедури.

Според Меѓународната организација за миграција (ИОМ) секој седми човек на Земјата е мигрант.

Најчитани вести