Магазин

Во Холандија и помфрит од автомат

Во Холандија и помфрит од автомат

Група професори и студенти од Холандија развија машини од кои ќе може да се снабди свеж помфрит.

Насекаде постојат автомати од кои можете да купите кафе, топли и студени пијалоци, сендвичи, слатки и грицки, меѓутоа ова е првиот апарат кој подготвува помфрит.

Тoj e дело на група професори и студенти од Универзитетот Вгенинген во Холандија. Автоматот е мултифункционален, па покрај помфрит може да се нарачаат и кафе и други продукти.

– Ние се обидовме да направиме идеален спој која ќе ги исполни сите барања: помфритот мора да биде добар, не смее да има лош мирис и се мора да биде здрвствено сигурно, изјави за холандската телевизија еден од раководителите на проектот Бастијан Роест, додавајќи дека нивниот автомат успеал каде другите не, бидејќи е многу сложен.

pomfritПомфритот се чува замрзнат, а се пржи на 180 степени. Процесот на подготовка почнува дури кога корисникот ќе внесе монета во апаратот и тој трае две минути. Во понудата има сос, кечап или мајонез.

Прототипот од засега единствениот функционален апарат се наоѓа во кафитеријата на факултетот во Вагенинген, а пронаоѓачите не би имале ништо против некој да им понуди развој за поширока комерцијална потреба.