петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 56

Во Индонезија иницијатива за забрана на консумирање на алкохол

images (18)

Последни вести

Во законодавната комисија на Парламентот на Индонезија денеска повторно беше покрената иницијативата за носење на закон за забрана на консумирање на алкохолни пијалоци во оваа милионска држава, во која над 80 отсто од населението се муслимани.

Иницијативата е покрената откако конзервативните исламистички партии, кои имаат една третина од вкупниот број пратеници, добиле поддршка од претставниците на владејачката Демократска и две други секуларно определени партии.

Со овој закон би се вовела целосна забрана на продавање на алкохол во продавници и ресторани, а исклучок би биле само хотели со пет ѕвездички. На прекршителите на законот, ако тој се усвои, им се заканува затворскаказна од три месеци до две години.

Меѓутоа, малку кој верува дека во Индонезија ќе биде воведена прохибиција. За сузбивање на консумацијата на алкохол државата повеќе од три децении има воведено високи акцизи за вино и жестоки пијалоци, но пивото е исклучено од оваа категорија.

Најчитани вести