Балкан

Во Истанбул ќе се оддели парцела за „гробовите на предавниците“

Во Истанбул ќе се оддели парцела за „гробовите на предавниците“

Истанбулската општина ќе оддели посебна парцела каде ќе бидат закопани „предавниците“, кои се убиени при обидот за преврат, јави „Хуриет Дејли Њуз“.

Градоначалникот на Истанбул Кадир Топбаш изјави дека наредбата е поттикната од фактот, што на некои гробишта нема да биде дозволено во нив да бидат погребани заговорниците, кои го организираа пучот.

„Гробишта на предавниците“, е називот, со кој ќе биде наречено местото, каде ќе бидат положени посмртните останки на пучистите.

– Минувачите ќе ги проколнуваат погребаните на тоа место и тие нема да почиваат во мир во своите гробови, нагласи Топбаш.