Македонија

Во јуни потрошени скоро 586 илјади мегават часови струја

Во месец јуни во Македонија се потрошени 585.582 мегават часови електрична енергија, 2.984 милиони нормални метри куби природен гас, 385.998 тони јаглен и 62.321 тони нафтени продукти, објави денеска Државниот завод за статистика.

Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 56,7 проценти во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, а 94,9 проценти од вкупната потрошувачка на јаглени се употребени за производство на електрична енергија.