вторник, 22 август 2017  |  Вести денес: 1

Во Кочанско лани пошумени 37 хектари со 34.000 садници

Во Кочанско минатата година се пошумени 37 хектари со 34.000 садници. Од подружницата шумско стопанство „Осогово“ од Кочани на ЈП „Македонски шуми“ велат дека лани работеле на пошумување и заштитата од ерозија на терените на Осоговијата и во околината на градот Кочани.

кочанско

Поврзани вести

Минатата година пошумивме вкупно 17 хектари голини, ерозивни терени и места на кои имавме одредено опожарување на шума .Оваа површина ја пошумивме со 34.000 садници од чемпрес, црн и бел бор и багрем. Само на таерените на Пониква кај месноста викана Аероедром минатата година со неколку наши акции пошумивме 15 хектари голини со над 30.000 садници од смрча, изјави Орце  Димитров, директор на ШС „Осогово“ Кочани.

Во рамките  на акцијата „Ден на дрвото“ истакна Димитров, се пошумени уште два хектара на терените над градот Кочани кај фабриката за вода, во која акција се вклучија и граѓаните на општината.

Според планот на Шумско стопанство „Осогово“ од Кочани и годинава ќе се пошумуваат голини и ерозивни терени на територијата на планината Осогово, онаму каде што е неопходно подигнување  нови шумски насади.

Најчитани вести