Свет

Во конфликтот во Сирија загинале околу 200 лица

Во конфликтот во Сирија загинале околу 200 лица

Билансот на загинатите во конфликтот во Сирија од почетокот на годината двојно се зголемил и достигна околу 200 илјади лица, изјави во Советот за безбедност на Обединетите нации заменик-генералниот секретар на Организацијата, Валери Ејмс, пренесува МИА.

Таа истакна дека во судирите меѓу сириската војска и вооружената опозиција се ранети околу еден милион лица

.- Во февруари проценките беа за околу сто илјади убиени. ОН смета дека до денеска таа бројка достигнува околу 200 илјади лица, а уште околу еден милион се ранети. Овие бројки секојдневно се зголемуваат, додаде Ејмс.

Таа истакна дека во моментот потреба од хуманитарна помош имаат 12,2 милиони Сиријци, а пред десет месеци таа бројка изнесувала речиси три милиони помалку.- Речиси половина од населението на Сирија ги напуштило домовите.

Над 7,6 милиони од нив се раселени на територијата на земјата, а уште три милиони избегале во соседните земји. Тоа е една петина од вкупниот број на принудно раселените лица во цел свет, изјави заменик генералниот-секретар на ОН