Во кујната на Нетпрес денеска готвиме зелено рижото и лимон бакнежи

За денешното мени во Нетпрес посакавме да подготивме нешто во боја па се одлучивме за вкусно зелено рижото, а за десерт ни се пријаде нешто со вкус на лимон па рековме ајде да направиме лимон бакнежи, името нека не ве лаже – слатки се и вкусни.

Состојки

1 шоља од 200 мл ориз

1 брокула

1 шоља грашок

1 кромид

2 лук

100 мл бело вино

500 до 700 мл врела вода или бујон

1 коцка за супа (ако не користите бујон)

Сол, бибер

30 гр масло

50 гр свежо изрендан пармезан или пекорино

Малку маслиново масло

Подготовка

Брокулата измијте ја и одвојте ги цветовите – ставете да се вара во зовриена вода со малку сол, додека не омекната. Од водата одвојте 700 мл и во неа растопете ја коцката за супа.

На малку масло пропржете ситно исечкан кромид, додајте ориз и пропржете со постојано мешање. Додајте исечкан лук па додате вино – оставете малку да испари. Додајте ја брокулата и грашакот заедно со оризот да врие.

Сега додајте малку топол бујон (или водата со коцката супа), постојано мешајте, и додавајте од бујонот додека оризот ја упива течноста. (Оризот не смее премногу да плива во течност, а не смее ниту да биде пресув). Така додавајте од бујонот и мешајте го рижотото од прилика 15 до 20 минути. По вкус и потреба зачинете уште со малку сол и бибер. Брокулата треба да се развари и сето тоа убаво да се сврзе.

 

Кога рижото ќе биде згответено но, се уште малку „ал денте“ тргнете го од оган и во него додајте на мали коцки исечкан путер и изрендан пармезан. Мешајте додека путерот не се растопи.

limon baknezi

Лимон бакнежи

Состојки

200 гр путер

100 гр шеќер

1 жолчка

1 лажица ванилин екстракт или 1 кесичка ванилин шеќер

Изрендана кора од 2 лимони и сок од 1 лимон

350 гр остро брашно

Шеќер во прав

Џем или лимонов кајмак

Подготовка

Исечкан омекнат путер на коцки и измешајте ги во брашно, додајте шеќер и се’ останатот. Ако тестото е суво, додајте лажица млеко.

Замотајте во пластична фолија и нека се одмори во фрижидер 60 минути.

Тестото размесете го тенко, користете брашно ако ви се лепи и вадете колачиња со некој калап. Печете во два наврата на 290 степени да не ја променат бојата. Лепете ги со џем или лимоновиот кајмак, а потоа извалкајте ги во шеќер во прав.